26.05.2014.

Osobna sjećanja na ratove Split - Javna tribina

Split

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizira javno predstavljanje zbirke Osobna sjećanja na ratove i druge oblike političkog nasilja od 1941. godine do danas
Javna tribina će se održati u Splitu u utorak, 27. svibnja 2014. godine u Muzeju grada Splita, Papalićeva 1 s početkom u 18h.
Zbirka koja će na tribini biti predstavljena sadrži više od 450 sjećanja ljudi iz različitih dijelova Hrvatske, od čega se više od trideset osobnih priča odnosi na Split i okolicu. Sjećanja snimljena u Splitu obuhvaćaju razdoblje prije početka Drugog svjetskog rata, razdoblje Drugog svjetskog rata, razdoblje Jugoslavije, Domovinskog rata do današnjih dana. Kroz osobne sudbine nastojali smo što je više moguće zahvatiti duh i mentalitet grada koji se oduvijek izdvajao po svojim specifičnostima.
Uz voditeljicu Documente, Vesnu Teršelič, na tribini će govoriti sudionici koji su i sami ispričali osobne priče kroz svoja sjećanja: Sovjetka Režić, sutkinja Županijskog suda u Splitu; Predrag Lucić, novinar i publicist; Dragan Markovina, povjesničar, a tribinu će moderirati Eugen Jakovčić.
Želja nam je da u zajedničkoj raspravi progovorimo o višeznačnosti same zbirke prikupljenog materijala uz raspravu o potencijalnom doprinosu ovog mozaika ljudskih priča društvenom osvještavanju usmjerenom ka odgovornosti, pravdi i solidarnosti te izgradnji kulture sjećanja koja će se temeljiti na povijesnim činjenicama.
Mišljenja smo da proživljeno iskustvo ne smije ostati samo u domeni osobnih sjećanja žrtava i sudionika rata te Vas stoga pozivamo da nam se pridružite na tribini kao i na internetskoj stranici www.osobnasjecanja.hr.